Buitenboordbeugel

Buitenboordbeugel

Eén van de eerste dingen die een nieuwe patiënt bij ons in de praktijk aan ons meldt is dat hij of zij “echt geen buitenboordbeugel gaat dragen”.

Wanneer daarna blijkt dat het toch wel nodig is maar dat het dragen beperkt mag worden tot ‘s avonds en ’s nachts en alleen in het eigen huis dan blijkt dat later voor bijna alle kinderen toch wel heel acceptabel en weinig tot geen moeilijkheden op te leveren. Dus geen buitenboordbeugel buitenshuis bijv. op school of tijdens logeren bij een vriend of vriendin.

Een buitenboord beugel wordt vastgemaakt aan twee ringentjes die op de eerste grote kiezen in de bovenkaak zijn vastgezet. Het doel van een buitenboord kan zijn het naar achteren duwen van de kiezen waaraan de beugel wordt vastgemaakt of het voorkomen dat deze kiezen naar voren schuiven. Het kan ook zijn dat het doel van de buitenboord meer ligt op het proberen te voorkomen dat de bovenkaak (teveel) naar voren groeit.

De buitenboordbeugel wordt nadat hij door de patiënt in de mond is vastgemaakt aan de ringentjes buiten de mond met behulp van een elastiek in de nek of via een “petje”op het hoofd vastgezet. Slapen met een buitenboordbeugel gaat na de eerste twee nachten weer geheel normaal , hierbij hoeft zeker niet alleen op het achterhoofd gelegen te worden maar de patiënt kan heel goed op de wang of zelfs op de mond liggen. Het is mogelijk dat de twee kiezen waar de buitenboordbeugel aan vast zit ’s morgens bij het opstaan gevoelig zijn.

Voorzichtigheid  bij het dragen is wel van belang  dus niet stoeien of andere kinderen aan de beugel laten trekken.

Verzorging van de kiezen waar de ringentjes op zijn geplaatst en het tandvlees rondom deze kiezen is van het grootste belang om te voorkomen dat er onherstelbare schade optreedt.

Bij het plaatsen van een buitenboordbeugel wordt de patiënt daar uitgebreid over voorgelicht.

Het gebeurt vaak dat een buitenboordbeugel in combinatie (dus gelijktijdig) met een uitneembare beugel (“plaatje”) wordt gedragen. Het plaatje wordt dan 24 uur per etmaal en de buitenboordbeugel alleen ’s avonds en ’s nachts erbij  gedragen.

Belangrijk

  • Alleen ’s avonds en ’s nachts dragen
  • Alleen in eigen huis dragen
  • Niet stoeien met de buitenboordbeugel in
  • Goed schoonhouden van de kiezen met de ringetjes
  • Even doorzetten!