Het Twin Block

Het Twin Block

Deze beugel wordt gedragen om de relatie tussen de boven- en de onderkaak te veranderen. Meestal moet het groeien van de onderkaak geholpen worden zodat de afstand tussen de boven voortanden en ondertanden wordt verkleind.

De beugel bestaat uit een boven- en onderdeel (Twin) los van elkaar die zo zijn gemaakt dat tijdens het sluiten van de mond de onderkaak in de gewenst voorwaartse positie wordt gebracht. Doordat de twee delen niet aan elkaar vastzitten kan er met de beugel in de mond toch goed gesproken, gedronken en zelfs gegeten worden. Dit maak het mogelijk dat de beugel 24 uur per etmaal kan worden gedragen, dus op school, op de fiets, voor de televisie, tijdens het eten, in bed etc.

De enige momenten dat deze beugel niet gedragen wordt zijn tijdens het tanden poetsen, inspannende teamsporten (voetbal, hockey, handbal enz.), gymnastiekles op school en tijdens zwemmen.

De ervaring van kinderen heeft ons geleerd dat de eerste paar dagen lastig zijn en daarna is het “kat in ‘t bakkie”! Het spreken met de beugel is na enkele dagen weer geheel normaal, licht pijnlijke tanden en kiezen voelen weer pijnloos na enkele dagen. Het eten zal de eerste dagen moeizaam verlopen maar daarna weer snel gewoon aanvoelen.

Wanneer deze beugel goed wordt gedragen en de patiënt wordt hierbij geholpen door de aanwezigheid van een chip die in de beugel is ingebouwd en de natuurlijke groei van de patiënt meewerkt kan vaak na ongeveer 9 à 10 maanden de tweede fase van de behandeling beginnen. Dit betekent dan dat er brackets geplaatst gaan worden om de stand van de tanden en kiezen te corrigeren.

Belangrijk

  • Draagtijd 24 uur per etmaal, ook tijdens het eten.
  • Na elke maaltijd tanden poetsen en ook de beugel reinigen
  • Bij hardnekkige aanslag enige tijd in schoonmaakazijn leggen
  • Tijdens sport, gymnastiekles en zwemmen beugel uit en bewaren in beugeldoosje
  • Bij klachten contact opnemen met praktijk maar beugel toch zo goed mogelijk blijven dragen

Even doorbijten!