Tips en trucs

Tips en trucs

Het dagelijks onderhoud door iemand die en beugel draagt is een van de meest onderschatte aspecten van het beugelgebeuren.

Het eindresultaat en de weg hier naar toe wordt zeer sterk beïnvloed door de dagelijks verzorging die een patiënt(e) aan het gebit besteedt.

Alle soorten beugels hebben hun invloed op zowel de tanden en kiezen als het tandvlees. Om dit allemaal in een gezonde conditie te houden is mondhygiëne en vooral dagelijks  consequent uitgevoerde en onberispelijke mondhygiëne de allerbelangrijkste bijdrage die de patiënt(e) kan en moet leveren.

Tijdens de afspraak dat de beugel bij een patiënt(e) wordt geplaatst wordt een aanzienlijke hoeveelheid tijd gereserveerd voor de voorlichting over het dagelijks onderhoud. Waar moet erbij een bepaalde soort beugel speciaal op worden gelet en hoe wijkt dat af van een mond zonder beugel, hoeveel keer per dag moet er onderhoud plaats vinden.

Welke ander hulpmiddelen naast de “ortho-tandborstel”, zoals “ragertjes” , spoelmiddelen, wel of niet elektrisch poetsen, kleurtabletjes etc. kunnen een bijdrage leveren om alles gezond te houden.

Wanneer het dagelijks onderhoud niet serieus genomen wordt dan zal dat niet alleen leiden tot schade aan tanden, kiezen en tandvlees maar vaak ook tot een langere behandeltijd en soms zelfs tot een minder goed eindresultaat als de behandeling voortijdig moet worden afgebroken om dat langer doorgaan niet verantwoord is.

Op de website www.allesoverhetgebit.nl kan van alles gelezen worden over gebitsverzorging, surf daar vooral even naar toe.

In onze praktijk hebben alle patiënten die een vaste beugel dragen hun eigen persoonlijke tandenborstel om schoon gepoetst in de stoel  te verschijnen zodat “smoezen” in de trant “ik kon niet poetsen want ik kom direct van school “niet opgaan!!!!